Jak jeść sushi jak prawdziwy Japończyk?
Jak jeść sushi

Sushi to nie tylko japoński przysmak, to także forma sztuki i kulinarna tradycja sięgająca setek lat wstecz. Jedzenie sushi w Japonii to rytuał pełen szacunku – nie tylko dla składników, lecz także dla osoby, które je przyrządziła. Zdajemy sobie sprawę, że spożywanie rolek może wydawać się skomplikowane, dlatego zdradzimy kilka kluczowych zasad jak jeść sushi jak prawdziwy Japończyk – z godnością, precyzją i świadomością smaków.

Sushi to nie fast food!

Żeby precyzyjnie się wyrazić – dobre sushi to nie danie typu fast food. Choć coraz częściej spotkać można sushi na wynos w formie gotowych zestawów. Widujemy je popakowane w plastikowe pudełka, zwłaszcza w dużych marketach. W Japonii również można kupić rolki sushi na wynos i nie jest to nic złego. Tam jednak bardziej niż w Polsce, każda rolka to okazja do „zatrzymania się”. Japończycy jedzą sushi powoli, zachwycając się smakiem i teksturą dania.

Przygotowanie rolek sushi to nie tylko kwestia odpowiednio dopasowanych składników, ale też umiejętności sushi mastera. Warto je docenić – bez względu na to, czy twoim wyborem jest restauracja sushi w Warszawie, czy kupujesz danie na wynos. Zanim sięgniesz po pierwszy kawałek, zatrzymaj się na chwilę. Nie pędź – to nie fast food! Zwróć uwagę na estetykę dania, świeżość składników czy strukturę ryżu do sushi.

Jak jeść sushi – palcami czy pałeczkami?

Odpowiedź brzmi – jak wolisz! W Japonii dopuszczalne, a nawet zalecane jest jedzenie nigiri palcami – zwłaszcza w tradycyjnych restauracjach. Ma to swoje uzasadnienie. Jedząc w ten sposób, łatwiej zachować integralność nigiri i nie zniszczyć oryginalnej formy, pieczołowicie przygotowanej przez sushi mastera.

Użycie pałeczek preferowane jest podczas jedzenia np. sashimi lub maki sushi. Bez względu na twój wybór powinieneś zapamiętać jedna ważną rzecz – nigdy nie wbijaj pałeczek pionowo w ryż! W Japonii ten gest zarezerwowany jest dla… rytuałów pogrzebowych.

Sos sojowy – uważaj, jak zanurzasz w nim sushi!

Chcesz jeść sushi jak prawdziwy Japończyk? Uważaj na to, aby zbyt obficie nie zamoczyć rolki w sosie sojowym. Premium sushi nie potrzebuje wielu dodatków – smak rolek obroni się sam. Jeśli pragniesz jak najlepiej go podkreślić – zanurz w sosie jedynie część z rybą, a nie cały kawałek.

Co się stanie, jeśli zanurzysz ryżową stronę nigiri w sosie sojowym? Kawałek najprawdopodobniej się rozpadnie, a ryż nadmiernie nasiąknie – zepsuje się konsystencja i smak potrawy. W naszej restauracji sushi masterzy chętnie ci wyjaśnią, jak prawidłowo jeść sushi i których dodatków używać, aby rolka zyskała pełnię smaku.

Wasabi to nie tylko „ostra pasta”, a imbir to nie dodatek

W Japonii wasabi traktuje się z szacunkiem. To nie tylko „ostra pasta”, ale też bardzo ważny składnik o charakterystycznym aromacie, który wzmacnia smak ryby – nie powinien go jednak zdominować.

Sushi masterzy zwykle dodają odpowiednią ilość wasabi pomiędzy ryż a rybę. Doskonale wiedzą, jak uzyskać wyważony, subtelny i jednocześnie wyrazisty smak sushi. Jeśli zdecydujesz się dodać do rolki dodatkową ilość np. sosu sojowego, może to zostać odebrane jako brak szacunku dla pracy kucharza.

Jeśli chcesz wybrać się do restauracji sushi w Warszawie, to zajrzyj do jednego z naszych lokali w centrum (ul. Żurawia) lub Sadybie (przy Sadyba Best Mall). Zapytaj sushi mastera, czy danie zostało już doprawione – to żaden wstyd! Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie popełnisz faux-pas, sięgając po dodatki.

Zwróć uwagę na jeszcze jeden składnik – marynowany imbir. Nie jest to dodatek, który powinno się nakładać na sushi! Jego rola to oczyszczanie podniebienia pomiędzy degustacją różnych rodzajów ryb. Dzięki imbirowi można w pełni docenić kunszt kolejnych rolek – sprawia on, że smaki się nie mieszają. Pamiętaj również o tym, że imbiru nie łączy się z sosem sojowym!

Prawdziwy Japończyk pamięta o kolejności jedzenia i dba o harmonię

Zamawiasz większy zestaw sushi? Zacznij od delikatniejszych smaków, np. białej ryby (flądra lub dorada). Dopiero później stopniowo przechodź do intensywniejszych rodzajów ryb, takich jak tuńczyk, łosoś czy makrela. W lokalach serwujących sushi premium sushi masterzy sugerują kolejność konsumpcji – warto im zaufać.

Jeśli chcesz jeść sushi jak prawdziwy Japończyk, nigdy nie mieszaj wszystkiego naraz! To pokusa wielu początkujących. Łączenie wasabi z imbirem, sosem sojowym i kawałkiem sushi zakłóci smak rolek. W Japonii sushi to harmonia, a każdy element – od ryżu, przez rybę, aż po dodatki – ma swoje miejsce i znaczenie.

Sushi to coś więcej niż potrawa. Przede wszystkim jest to niesamowite doświadczenie kulinarne, spotkanie z japońską tradycją i filozofią jedzenia. W tym jednym daniu spotykają się balans, prostota i szacunek. Jedząc sushi, nie zapominaj też o osobie, która je przygotowała. Japońscy sushi masterzy traktowani są zupełnie jak… artyści. Doceń ich pracę – wystarczy proste skinienie głowy.

Gdzie zjeść sushi w Warszawie? W Sushi Zushi!

Planujesz wyjście na sushi w Warszawie? Zajrzyj do menu Sushi Zushi. Odwiedź jedną z naszych restauracji na Sadybie lub w Centrum, gdzie znajdziesz nie tylko smaczne jedzenie, ale też poczujesz kulinarnego ducha Japonii.

Powiązane wpisy