
Źródło obrazu: Freepik.com
Unagi to japońskie słowo, które oznacza słodkowodnego węgorza. Jest to jedna z najważniejszych ryb w całym kraju. Japończycy najchętniej sięgają po nią latem. Doceniają rybę zwłaszcza za intensywny i nieco słodki smak. Poza tym stanowi ona dla nich symbol siły i energii.
Unagi najczęściej podaje się w formie kabayaki. Jest to japońska metoda przyrządzania ryb, która polega na ich grillowaniu lub smażeniu po uprzednim zamarynowaniu w słodko-słonym sosie. Dzięki temu ryba ma karmelizowaną skórkę i głęboki smak. Ryba ta pod postacią kabayaki podawana jest zwykle na ciepło na ryżu, ale też w misce (unadon).
Niektórzy mylą unagi z anago, jednak to zupełnie dwie inne ryby. Anago to bowiem węgorz słonowodny, który jest znacznie łagodniejszy w smaku. Ma też inną konsystencję – jest chudszy, bardziej aromatyczny i mięsisty. Właśnie to sprawia, że wiele osób uważa unagi za jedną z najbardziej wyrafinowanych ryb. W Japonii traktuje się unagi jako luksusowy składnik sushi.