
Sos hoisin to ciemny i gęsty sos o słodko-słonym i delikatnie pikantnym smaku. Mimo że w tłumaczeniu z języka kantońskiego „hoi sin” oznacza „owoce morza”, sos nie ma z nimi nic wspólnego. Tradycyjnie przygotowuje się go z fermentowanej pasty sojowej, śliwek, octu ryżowego, czosnku, chili i cukru.
Głęboki smak umami sosu doskonale podkreśla smak wielu azjatyckich potraw. Najczęściej używa się go w kuchni kantońskiej jako marynaty lub glazury do mięs – zwłaszcza żeberek wieprzowych i kaczki. Właśnie on stanowi bazę sosu m.in. słynnej kaczki po pekińsku.
Niektórzy mylą sos hoisin z sosem teriyaki. Tymczasem warto pamiętać, że hoisin jest sosem na bazie fermentowanej pasty sojowej, a teriyaki zawiera tylko niewielką ilość sosu sojowego. Hoisin jest zatem gęstszy i bardziej słony. Sos hoisin można kupić w butelkach i słoikach. Stosować można go również jako np. dip do surówki. Dzięki harmonijnym smakom sos ten potrafi zmienić charakter całej potrawy.