
Seriola to rodzaj morskiej ryby z rodziny ostrobokowatych. Spotkać ją można głównie w ciepłych wodach Pacyfiku, zwłaszcza wokół Japonii. Właśnie tam seriola odgrywa ważną rolę w tradycyjnej kuchni japońskiej.
Mięso serioli jest delikatne, jasne, tłuste i niesamowicie smaczne. Poza tym bogate jest w zdrowe tłuszcze, zwłaszcza kwasy omega-3 wspierające pracę serca i mózgu. Właśnie to wszystko sprawia, że ryba jest jednym z najpopularniejszych składników sushi i sashimi. Młodsza seriola ma delikatniejsze i bardziej maślane mięso, z kolei starsza bardziej zwarte oraz intensywniejsze w smaku.
Ze względu na delikatność i tłustość ryby, najczęściej podaje się ją w prostych kompozycjach, które podkreślają jej naturalny smak. Najlepiej smakuje na surowo – nie tylko w sushi i sashimi, ale też np. tatarze. Japońscy szefowie kuchni cenią rybę za jakość, konsystencję i uniwersalność zastosowania w potrawach regionalnych.