
Źródło obrazu: Freepik.com
Ponzu to aromatyczny sos używany w kuchni japońskiej. Ma słono-kwaśny posmak, który jest bardzo charakterystyczny i orzeźwiający. Nazwa ponzu pochodzi z języka holenderskiego („pons”) – dawniej oznaczało napój cytrusowy.
Tradycyjny ponzu przyrządza się na bazie soku cytrusowego (np. z owoców yuzu), octu ryżowego, sosu sojowego, buliobu dashi i mirinu. Dzięki wszystkim tym składnikom sos jest lekki i ma wyjątkowy aromat.
Ponzu najczęściej używa się do maczania sashimi, ale też m.in. tatara rybnego, gotowanego mięsa lub tofu. Świetnie komponuje się z sałatkami, grillowanymi potrawami i pierożkami gyoza. Ponzu często zastępuje klasyczne sosy winegret – głównie z uwagi na swoją orzeźwiającą kwasowość.
Współcześnie sos ten cieszy się popularnością nie tylko w Japonii. Doceniają go m.in. kucharze fusion, którzy cenią jego głębię smaku i zdolność podkreślania składników wielu dań. Dzięki niemu nawet prosta potrawa może nabrać wyrafinowanego charakteru.