
Źródło obrazu: Freepik.com
Mata bambusowa znana jest bardziej jako makisu. To tradycyjne narzędzie, które służy do zwijania sushi, zwłaszcza maki. Składa się z cienkich patyczków z bambusa, które połączone są z bawełnianego sznurka. Konstrukcja maty umożliwia równomierne formowanie i dociskanie rolek, nadając im zwarty, wzorcowy dla sushi kształt.
Aby sprawnie posługiwać się matą bambusową, wymaga to wprawy. Na macie należy ułożyć arkusz nori, następnie warstwę ryżu i dodatki. Całość zwija się w ciasny rulon. Mata nie tylko pozwala precyzyjnie uformować sushi, ale też utrzymuje poszczególne składniki, dzięki czemu nie wypadają.
Makisu można owinąć folią spożywczą, aby zapobiec przywieraniu ryżu. Ten trik przydaje się zwłaszcza przy przyrządzaniu uramaki – tzw. odwróconego sushi. Mata jest lekka, tania i łatwa w użyciu. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z zawijaniem rolek, makisu pomoże osiągnąć profesjonalny efekt – jak z restauracji.