Hamachi
Hamachi

Hamachi to japońska nazwa dla młodego bursztynnika – ryby znanej również jako Seriola quinqueradiata. Najczęściej pochodzi z hodowli w południowych rejonach Japonii, co zapewnia dostępność hamachi przez cały rok. To jedna z najpopularniejszych ryb serwowanych w japońskiej kuchni.

Charakteryzuje się delikatnym, lekko tłustym mięsem o jasnoróżowej barwie i maślanym smaku. Ryba wybitnie komponuje się z wasabi, sosem sojowym i marynatami cytrusowymi, np. ponzu. Często serwuje się ją w formie grillowanej (teriyaki) lub smażonej w panierce (karaage). Najbardziej ceniona jest jednak w wersji surowej, np. w sushi i sashimi.

Hamachi dzięki swojej teksturze, smakowi oraz wszechstronnemu zastosowaniu spotkać można w wielu japońskich restauracjach. Popularność tej ryby wynika jednak nie tylko z uwagi na jej smak, ale też kulturowe znaczenie. W niektórych regionach Japonii serwuje się ją podczas Nowego Roku – stanowi wówczas symbol pomyślności.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 20 głosów

Powiązane wpisy