Dashi bouillon to tradycyjny wywar, który stanowi podstawę wielu japońskich dań. Na bazie tego wywaru przyrządza się m.in. ramen i zupę miso. Bulion wykorzystuje się do przyrządzania sosów i marynat. Japończycy gotują w nim również warzywa, które dzięki wywarowi stają się intensywne w smaku i niezwykle aromatyczne.
W przeciwieństwie do bulionów otrzymywanych w procesie kilkugodzinnego wygotowywania mięsa, przypraw i ziół, podstawową wersję dashi przygotowuje się z minimalnej liczby składników. Wśród podstawowych mamy m.in. wodorosty kombu i suszone płatki tuńczyka katsuobushi. W bulionie często pojawiają się też suszone sardynki niboshi i grzyby shiitake.
W Japonii ciężko wyobrazić sobie gotowanie bez bulionu dashi. Mimo że wywar jest prosty w przygotowaniu, wiele osób korzysta z gotowych mieszanek dashi w granulkach. Można je kupić w większości japońskich marketów i konbini.