
Tsukemono to tradycyjne japońskie przetwory warzywne, a dokładnie pikle. Dodawane są przez Japończyków do różnych dań głównych. Tsukemono mają różne smaki, w zależności od sposobu marynowania – słodkie, słone, ostre lub kwaśne. Proces fermentacji pikli ma na celu zachować na dłużej ich formę i smak. Kiedyś, gdy nie było lodówek, w tsukemono konserwowano żywność.
Japońskie pikle (tsukemono) przygotowuje się z m.in. białej rzodkwi, bakłażanów, kapusty i ogórków. Do przyrządzenia przetworów niektórzy używają też śliwek i korzeni lotosu. Tradycyjne metody marynowania obejmują używanie soli, pasty miso, sake, octu, soli i otrębów ryżowych. Unikalny aromat nadają piklom różnorodne przyprawy. Dziś przetwory warzywne wciąż przyrządzane są na szeroką skalę, również w domach.
Japońskie pikle dostarczają wartościowych składników odżywczych i witamin. Właśnie dlatego serwuje się je w formie małych przystawek, które równoważą smak podczas posiłku i delikatnie neutralizują go między kolejnymi potrawami.