Ебі темпура
Ебі темпура

Ебі темпура to słynne danie kuchni japońskiej, które składa się z krewetek – najczęściej dużych krewetek tygrysich. Są one wcześniej panierowane w tempurze i smażone na głębokim oleju. Dla tempury charakterystyczne jest delikatne, chrupiące ciasto.

Jak przygotować tempurę? Nic prostszego, wystarczy wymieszać ze sobą pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki kukurydzianej (lub skrobię ziemniaczaną dla większej chrupkości), szklankę zimnej wody (może być z dodatkiem lodu) i żółtko. W przygotowanej panierce obtacza się krewetki, następnie smaży na rozgrzanym tłuszczu – jego nadmiar odsączamy na papierowym ręczniku.

Ebi tempura najlepiej smakuje z sosem tentsuyu – składa się on z bulionu dashi, sosu sojowego i mirinu. Danie podaje się z ryżem, makaronem udon lub soba (z mąki gryczanej). Ten sposób podania krewetki stanowi wyśmienity акомпанемент до суші i innych azjatyckich dań.

Оцінка: 5 Кількість голосів: 19 голосів

Пов'язані записи