Хосомакі to rodzaj sushi, który cechuje się minimalistycznym składem i prostotą wykonania. Nazwa dania wzięła się od japońskich słów hoso (cienki) i maki (rolka). Jak więc można łatwo się domyślić, hosomaki są cienkimi rolkami sushi zawiniętym w nori – suszone wodorosty.
W hosomaki znajduje się tylko jeden składnik główny, taki jak m.in. awokado, tuńczyk, łosoś czy ogórek. Proces przygotowania sushi nie jest skomplikowany, jednak wymaga precyzji. Ryż należy równomiernie rozprowadzić po arkuszu nori, następnie położyć wybrany składnik główny i zwinąć za pomocą specjalnej maty do sushi makisu. Rolkę kroi się na mniejsze kawałki ok. 2,5 cm średnicy.
W odróżnieniu od większych rolek, takich jak np. футомакі, hosomaki są łatwiejsze do zrobienia. Właśnie dlatego poleca się je osobom, które dopiero zaczynają przygodę z samodzielnym przyrządzaniem sushi.