Yakisoba
Yakisoba

Yakisoba to w dosłownym tłumaczeniu „smażony makaron”. W skład potrawy wchodzi nie tylko makaron, ale też mięso (wieprzowina lub wołowina), warzywa i przyprawy – ich rodzaj zwykle zależy od regionu Japonii, w którym przyrządzane jest danie. Przygotowuje się je metodą stir-fry, czyli szybko smażąc poszczególne składniki. Danie zostało spopularyzowane w latach 30. XX wieku i do dziś spotkać je można sprzedawane w barach i na lokalnych straganach. Przed podaniem makaronu posypuje się go wodorostami. Do potrawy dodaje się też specjalny sos na bazie japońskiego sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcestershire, sosu ostrygowego, brązowego cukru i sake. Yakisoba jest daniem chętnie jadanym z marynowanym imbirem. W zależności od użytych składników i przypraw yakisoba może mieć różny kolor. Najważniejszą zasadą – bez względu na to, jakie dodatki są w potrawie – jest uczynienie składników chrupkimi przy każdym kęsie.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 25 głosów

Powiązane wpisy