Honetsuki-dori
Honetsuki-dori

Honetsuki-dori to proste danie w formie udek z kurczaka. W japońskich restauracjach serwujących tę potrawę mamy do wyboru hinadori (mięso z młodego kurczaka) lub oyadori (mięso z dorosłego kurczaka). Soczyste w środku mięso z chrupiącą skórką na zewnątrz od lat cieszy się popularnością w Japonii, zwłaszcza w prefekturze Kagawa.

Udka z kurczaka wyróżniają się nie tylko soczystością i chrupkością, ale też wspaniałym zapachem dodawanego czosnku. Mięso doprawia się dużą ilością soli i pieprzu, a czasem szczyptą imbiru. Powolne grillowanie udek nad ogniem, co jakiś czas podlewając je tłuszczem, wzmacnia niepowtarzalny smak mięsa. Do kurczaka najczęściej podawana jest grubo siekana kapusta. Aby ułatwić sobie jedzenie honetsuki-dori, najprościej kroić kawałki mięsa specjalnymi nożyczkami.

Ocena: 5 Liczba Głosów: 14 głosów

Powiązane wpisy