Tom Kha
tom kha

Tom Kha jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. To kremowa, aromatyczna zupa kokosowa, która stanowi unikalne połączenie słodkiego, słonego, pikantnego i delikatnie kwaśnego smaku. Tom Kha wywodzi się z Tajlandii Północnej, gdzie kokos od wieków był głównym składnikiem lokalnej kuchni. Niektórzy uważają danie za kwintesencję tajskiego gotowania.


Podstawą zupy Tom Kha jest bulion na bazie mleka kokosowego, który nadaje jej aksamitną konsystencję. Kluczowy składnik to galangal – korzeń przypominający imbir, ale o bardziej cytrusowym smaku. Zupę przyprawia się trawą cytrynową, liśćmi kaffiru, sokiem z limonki, papryczką chili i sosem rybnym.
Tom Kha to zupa świetna na każdą okazję. Może być zarówno lekkim lunchem, jak i rozgrzewającą kolacją. Wielbiciele kuchni tajskiej najbardziej cenią ją za wszechstronność – Tom Kha dostosować można do różnych preferencji dietetycznych (np. podawać z kurczakiem lub z tofu).

Danie powinno zachwycić zarówno wielbicieli egzotycznych smaków, jak i miłośników kokosowych potraw.

Assessment: 5 Number of Votes: 17 votes

Related entries