Surimi to popularny produkt spożywczy, który jest często wykorzystywany w kuchni japońskiej. Powstaje poprzez przetworzenie białego mięsa rybiego, m.in. dorsza lub mintaja. Najpierw dokładnie czyści się rybę, po czym mieli na gładką masę. Podczas produkcji mięso kilkukrotnie się płucze w celu usunięcia barwników, tłuszczu i zbędnych zapachów. Pozostaje jedynie białko.
Do masy dodaje się składniki, które poprawiają konsystencję surimi (m.in. skrobię). Wśród produktów surimi najpopularniejsze są paluszki krabowe – zawierają barwniki odzwierciedlające kolor i teksturę skorupiaków. Dzięki temu, że masę się formuje, gotuje i mrozi, surimi można długo przechowywać w zamrażarce.
Surimi doceniane jest za uniwersalność. Wystarczy dowolnie je doprawić, aby składnik podkreślił smak każdej sałatki czy zupy. Do produkcji surimi i produktów opartych na surimi wykorzystuje się od 2 do 3 mln ton ryb z całego świata. Stanowi to ok. 2-3% światowego zapotrzebowania na ryby.