How to store sushi?
sushi

Sushi to jedno z podstawowych dań kuchni japońskiej. Uznawane jest za luksusową potrawę, dlatego do restauracji z sushi zaglądają m.in. biznesmeni i wielbiciele wysmakowanych dań. Niektórzy wolą jednak jeść je w zaciszu własnego mieszkania. Jak długo można przechowywać sushi w lodówce? Czy można jeść sushi na drugi dzień? Sprawdź najważniejsze informacje dotyczące przechowywania słynnego dania z Japonii.

Sushi premium a sklepowe – czym się różni?

Sushi to danie stanowiące połączenie gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym z m.in. rybami, owocami morza, warzywami, tofu i jajkami. Najpopularniejsze rolki zwija się w suszone wodorosty (nori). Równie popularne są nigiri (ryż przykryty np. plastrem łososia) i sashimi (surowy plaster ryby – bez ryżu). Te japońskie potrawy serwuje się z dodatkami, takimi jak sos sojowy, wasabi oraz marynowany imbir.

Sushi restaurant na pierwszy rzut oka przygotowuje rolki podobne, jak te w sklepach. Tymczasem istnieje między nimi sporo różnic wpływających na smak, jakość i teksturę:

  • W restauracjach danie przyrządza się na bieżąco, co zapewnia jego najwyższą jakość i świeżość. W sklepie pocięte rolki pakuje się i transportuje, co może wpłynąć na jego walory smakowe.
  • W restauracji pracują sushi masterzy, którzy latami uczą się technik krojenia, komponowania i układania rolek. Sklepowe potrawy produkuje się na skalę masową, co często oznacza niższą precyzję wykonania.
  • Sushi rice w restauracji zwykle ma idealną konsystencję – jest lekko lepki i świetnie doprawiony. W sklepie bywa twardszy i bez odpowiednich przypraw.
  • W restauracji wykorzystuje się m.in. wysokiej jakości ryby. Z kolei w sklepowych rolkach często spotkać można mniej wykwintne składniki.
  • Sushi masterzy podają potrawę od razu po przygotowaniu, dzięki czemu zachowuje ona odpowiednią teksturę i temperaturę. W sklepach danie często spędza wiele godzin (lub, o zgrozo, nawet dni!) w chłodni lub lodówce, co obniża jego jakość.

Jak długo można przechowywać sushi w lodówce?

Danie przyrządzane ze świeżych składników powinno się zjeść tuż po podaniu. Co, gdy jednak zamówiona porcja okaże się za duża lub kupiłeś danie z marketu? Wówczas kluczowe jest prawidłowe przechowywanie sushi. Potrawa ze świeżych ryb i owoców morza jest szczególnie wrażliwa na wahania temperatury, dlatego powinno się szybko umieścić ją w lodówce.

Optymalny czas trzymania sushi w lodówce to maksymalnie 24 godziny. Czas ten dotyczy głównie dań z surową rybą. Dłuższe przechowywanie może skutkować rozwojem bakterii, a to z pewnością wpłynie na smak, konsystencję i bezpieczeństwo spożycia.

W jaki sposób należy przetrzymywać je w lodówce?

  • Opakowanie – upewnij się, że potrawa jest szczelnie zamknięta. Możesz owinąć rolki folią spożywczą lub schować do hermetycznie zamykanego opakowania.
  • Temperatura – danie należy przechowywać w temperaturze od 0 do 5 st. C.
  • Izolacja – nie trzymaj go z żywnością o intensywnym zapachu, ponieważ ryba z ryżem mogą go wchłonąć.

Czy można jeść sushi na drugi dzień?

Jedzenie sushi na drugi dzień jest możliwe wyłącznie wtedy, gdy przestrzegamy zasad prawidłowego przechowywania potrawy. Smak i konsystencja na drugi dzień mogą się jednak znacznie zmienić. Ryż może zrobić się suchy i twardy, a ryba mniej świeża i intensywna w smaku. Nori z kolei zmięknie i stanie się gumowate.

Oryginalne rolki z surową rybą powinno się zjeść zaraz po przyrządzeniu. Nasi specjaliści od japońskich rolek z Susi Zushi nie zalecają jedzenia dania na drugi dzień. Jeśli przygotowujesz je samodzielnie i używasz np. wędzonej ryby, możesz wstawić nadmiar potrawy do lodówki na maksymalnie 18 godzin. Musisz jednak liczyć się z faktem, że każdy składnik ulegnie pogorszeniu.

Czy sushi można zamrozić?

Cóż, jest to kwestia mocno kontrowersyjna. Źle przechowywana surowa ryba może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Właśnie dlatego podczas przyrządzania japońskiego przysmaku tak ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny.

Sushi należy skonsumować maksymalnie do 2-3 godzin po przygotowaniu – wówczas będzie najsmaczniejsze i najzdrowsze. W lodówce powinno się trzymać najlepiej tylko te rolki, które wykonano z ryb poddanych częściowej obróbce.

Nie poleca się mrożenia sushi również dlatego, że użyta w nim ryba z ogromnym prawdopodobieństwem była już raz poddana temu procesowi. W miejscach daleko od morza ciężko jest o surowe i świeże ryby, więc mrozi się je w temperaturze -20 st. C przez co najmniej 24 godziny. Dzięki temu można wyeliminować pasożyty i zahamować rozwój bakterii.

Nie jest wskazane również mrożenie ryżu, gdyż proces ten zabija jego właściwości. Lepiej przyrządzać go na świeżo w ilości, jaka jest nam rzeczywiście potrzebna. Zamrażanie ma sens tylko, gdy chcemy uniknąć marnotrawstwa. Sushi straci wtedy jednak swoją jakość – walory zdrowotne i smakowe po prostu… znikną.

O tym warto pamiętać!

Mrożenie czy chłodzenie zawsze obniży wartości odżywcze dania. Właśnie dlatego najlepiej zjeść rolki tuż po przygotowaniu w domu. Możesz również skusić się na ucztę w renomowanej restauracji serwującej słynne japońskie danie.

Bez względu na to, który rodzaj preferujesz, w naszej restauracji Sushi Zushi znajdziesz najwyższej jakości rolki z wodorostów, ryżu i ryb. Codziennie pracujemy nad tym, aby nasi goście mogli rozkoszować się sushi na najwyższym poziomie. Przyjdź i przekonaj się jak może smakować sushi premium!

Related entries