Nigiri
nigiri

Nigiri to rodzaj sushi, który uznawany za jeden z najpopularniejszych w Japonii. Nazwa dania pochodzi od japońskiego słowa nigiru (ściskać / formować). Nigiri określić można jako kawałki ryżu ręcznie uformowane w owalny kształt. Umieszcza się na nich cienko pokrojony kawałek surowej ryby lub owoców morza (np. tuńczyka, węgorza, łososia czy krewetki).
Ryż do nigiri przygotowuje się ze specjalnego rodzaju octu ryżowego, dzięki czemu sushi nabiera charakterystycznej lepkości i smaku. Z tak przyrządzonego ryżu łatwiej uformować potrawę. Dodatkowym „spoiwem” ryżu bywa też wasabi, które przy okazji wzmacnia smak nigiri.
W przeciwieństwie do klasycznego sushi nigiri nie owija się w suszone wodorosty. Czasami dodaje się jedynie niewielką ilość nori, aby utrzymać delikatne dodatki w miejscu (np. jajko nitamago).

Nigiri wyróżnia się prostotą. Minimalistyczny skład pozwala skupić się na smaku wysokiej jakości ryb lub owoców morza.

Assessment: 5 Number of Votes: 11 votes

Related entries