Oshinko
Oshinko

Oshinko to tradycyjne pikle japońskie, które przygotowuje się z różnych rodzajów warzyw – najczęściej z rzodkwi daikon. Zalicza się je do szerokiej kategorii kiszonek tsukemono i dodaje do głównych posiłków.

Wśród najpopularniejszych rodzajów oshinko wyróżnia się takuan. To żółta marynowana rzodkiew, którą najpierw suszy się na słońcu, po czym marynuje w soli, cukrze i otrębach ryżowych. Dzięki połączeniu słodkości, słoności i odrobiny kwaskowości żółta rzodkiew świetnie balansuje smak wielu potraw. Ten rodzaj często kroi się w cienkie plastry i dodaje do ryżu, sushi lub zupy miso.

Oshinko podawane jest jako mała przekąska lub przystawka, która ma zbalansować smak w trakcie posiłku. W zestawach ichiju sansai (ryż, zupa i małe dania) stanowi element pomagający w oczyszczeniu podniebienia między kolejnymi kęsami. Dodaje chrupkości i orzeźwienia. Japończycy doceniają je również za cenne wartości odżywcze, dużą zawartość błonnika i witamin.

Assessment: 5 Number of Votes: 11 głosów

Related entries