Tonkatsu to japońskie kotlety wieprzowe pokrojone w plastry, które wymyślono w XIX wieku. Dawniej tonkatsu przyrządzano z wołowiny. Mięso panieruje się w jajku, mące i panko. Niektórzy używają również sezamu. Panierowane plastry mięsa o grubości 1-2 cm smaży się w głębokim oleju. Kotlety po usmażeniu powinno się pokroić na kawałki idealne na jeden kęs. Co ciekawe, zanim pokroimy mięso w paski, wyglądem mocno przypomina ono… kotlet schabowy. Tonkatsu w Japonii jada się z sosem na bazie mirinu, musztardy oraz sosów: ketchupowego, Worcestershire, sojowego i ostrygowego. Danie podaje się zwykle z ryżem, zupą miso i poszatkowaną kapustą pekińską. Warto dodać, że zanim mięso zostanie oddane obróbce, z brzegów należy odciąć tłuszcz, aby kotlet w trakcie smażenia nie zaczął się zwijać.