Yakitori to grillowane szaszłyki drobiowe przygotowywane w Japonii od kilkuset lat. Poza mięsem drobiowym yakitori przyrządza się również z wątróbki (wersja Rebā) lub innego mięsa. Do potrawy dodaje się cukinię, paprykę lub por. Przed obróbką mięso marynowane jest w winie ryżowym, sosie sojowym, cukrze i sake w ściśle określonych proporcjach. Marynowane mięso nadziewa się na patyczki, a następnie grilluje na węglu drzewnym. Mięso piecze się do osiągnięcia złocistego koloru. Dawniej yakitori podawano wyższej klasie do wina. Dziś potrawę chętnie jada się do piwa w formie sycącej przekąski. Co ciekawe, w Japonii znaleźć można wiele barów tzw. yakitori-ya, w których kucharze specjalizują się wyłącznie tym daniem. Z uwagi na to, że potrawę przygotowuje się szybko i jest stosunkowo tania, można ją dostać również na przydrożnych straganach.