Удон
Удон

Удон to zupy na bazie bulionu dashi, w których najbardziej charakterystycznym elementem jest gruby makaron udon. Bulion gotuje się z ryb katsuobushi lub bonito i alg. Makaron przygotowuje się osobno, po czym dodaje do dashi z dodatkami. Udon łączyć można z różnymi składnikami – zarówno mięsem, jak i owocami morza oraz warzywami. Najpopularniejsze w Japonii jest kake udon, które przyrządza się z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, sake, pieprzu i cebuli. Mamy też m.in. kitsune udon, czyli zupę z Osaki wzbogaconą smażonym tofu, szpinakiem i cebulą. Bardzo smaczne jest również wakame udon z wodorostami i tsukimi udon z surowym jajkiem. Wyróżniającą się częścią dania jest kopczyk z dodatków. Bulion wlewa się do miseczki, następnie wkłada do środka makaron i wieńczy pozostałymi składnikami. W Japonii trzeba uważać przy zamawianiu udon, ponieważ niektóre wersje potrawy są bardzo pikantne.

Оцінка: 5 Кількість голосів: 21 голос

Пов'язані записи