
Zupa miso to tradycyjna japońska potrawa będąca podstawą lokalnej kuchni. Japończycy spożywają ją zarówno na co dzień, jak i od święta. Kluczowym składnikiem zupy są dwa składniki, które budują jej smak – pasta miso i rybny bulion dashi.
Pasta miso powstaje z fermentowanych ziaren soi. Dodaje się do niej jęczmień lub ryż, sól morską i drożdże. Dzięki paście zupa ma charakterystyczny smak umami – ciężki do porównania z innymi. To tzw. piąty smak, który wyodrębniony został przez naukowców.
Bazą zupy jest bulion dashi przyrządzany zwykle z wodorostów kombu i suszonych płatków tuńczyka. Wystarczy rozpuścić pastę miso w gorącym bulionie, aby powstała słynna zupa miso. Japończycy dodają do niej również grzyby shiitake, algi wakame i tofu.
Zupa jest nie tylko smaczna i pożywna, ale też zdrowa. Dzięki fermentowanej soi zawiera mnóstwo probiotyków wspomagających pracę układu trawiennego. Pomaga również na wzmocnienie organizmu. Danie jest wszechstronne i można je modyfikować w zależności od dostępności składników czy pory roku.