Онигири to niewielka kanapka ryżowa, którą w Japonii najczęściej podaje się w kształcie trójkąta. Japończycy przywiązują ogromną wagę do efektownego wyglądu tej małej potrawy. Onigiri króluje wszędzie – zarówno na japońskich straganach ulicznych, jak i w restauracjach czy konbini. Ryżową kanapkę najczęściej można kupić w formie gotowego przysmaku, spakowaną w folię. To nieodłączny element śniadania dzieci w szkole. Japończycy chętnie też zabierają onigiri na lunch do pracy. Największą zaletą i powodem popularności przysmaku jest fakt, że doskonale smakuje i na długo syci. Nie ma jednej receptury na onigiri, ponieważ każdy region w Japonii ma swój własny przepis na kanapkę. W konbini kupić je można m.in. z tuńczykiem, owocami morza, łososiem, omletem czy algami morskimi. Można więc każdego dnia próbować zupełnie inną potrawę, z inną posypką czy nadzieniem. Aby nie marnować ani ziarenka ryżu, Japończycy często przyrządzają onigiri, wykorzystując np. ryż po obiedzie. Ciężko znaleźć miejsce w Japonii, gdzie nie sprzedają tego kultowego trójkątnego przysmaku.