Окономияки w dosłownym tłumaczeniu oznacza „smaż, co lubisz”. To jedno z najpopularniejszych dań w Japonii, na które składa się kapusta pekińska, mąka pszenna i ziemniaczana, krewetki lub mięso ryby, suszone wodorosty oraz bulion dashi. Okonomiyaki najczęściej przyprawione jest specjalnym sosem dedykowanym do tej potrawy oraz sosem sojowym. Danie serwowane jest w formie cienkim placuszków mniej więcej wielkości dłoni. Jeśli jest większe, nazywane bywa „japońską pizzą”. Na wzorcowej potrawie powinny znaleźć się cienkie plastry boczku i posypka z suszonych krewetek lub katsuobushi. Okonomiyaki zawsze podaje się polane dużą ilością majonezu i sosem na bazie sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcestershire, octu, cukru i soku z imbiru. Klasyczne danie serwowane jest również z sadzonym jajkiem, które podnosi wartość odżywczą okonomiyaki.