Суши-ресторан oferuje wasabi, sos sojowy, imbir. Zawsze obok waszych kęsków sushi. Skąd się wzięły, dlaczego akurat one, jak właściwie ich używać?
Jedzenie sushi to swoisty rytuał i nawet podświadomie staramy się go przestrzegać. Na wierzch kładziemy odrobinę wasabi, spód delikatnie maczamy w sosie sojowym, między kolejnymi kawałkami przegryzamy marynowanym imbirem. Nie maczamy kawałków sushi w papce ze zmieszanego sosu z wasabi z nałożonym na wierzch kawałkiem marynowanego imbiru. Nie, bo tak!
Wasabi, japoński chrzan
Chrzan japoński czyli васаби, czyli Eutrema japonicum lub Wasabia japonica.
Dziś przyprawa do sushi, dawniej roślina lecznicza wspomniana w „Honzo Wamyo”, najstarszej japońskiej encyklopedii dotyczącej tychże właśnie roślin, opracowanej na początku X wieku n.e.
Na jakie dolegliwości pomaga japoński chrzan? Jelitowe i oddechowe, ale był też składnikiem konserwującym inne medyczne mikstury. Innymi słowy przypisywano mu właściwości bakteriobójcze, chociaż oczywiście nie znano koncepcji bakterii w dawnej Japonii.
Jako przyprawę do sushi zaczęto stosować wasabi na początku XIX w., prawdopodobnie jako naturalny antybiotyk do dania z surowej ryby i sfermentowaneo ryżu.
Dziś, gdy sushi jest przygotowywane w warunkach higenicznych, wasabi to przyprawa. Lubisz ostro? Dodaj pastę wasabi. Nie lubisz? Nie dodawaj.
Uprawa wasabi jest bardzo wymagająca, a kilogram kosztuje nawet 1.000 zł, dlatego w Europie używamy pasty wasabi z chrzanu i musztardy. Ma dokładnie te same właściwości i wygląda tak samo, bo naturalnym barwnikiem potraktowana. Ale to cały czas ta sama przyprawa, więc używaj wedle potrzeb.
Sos sojowy, japońska przyprawa narodowa
Soja została udomowiona w Chinach, a sos sojowy w Japonii zaczął się upowszechniać od XVI wieku. To smak wyjątkowy, bo piąty (po słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym). Umami, ten walor smakowy zawdzięczamy kuchni azjatyckiej.
Ale sos sojowy to nie tylko soja. Są jeszcze woda, sól i pszenica (dawno temu jęczmień). Tę właśnie mieszankę poddaje się procesowi fermentacji, której efektem końcowym jest właśnie Shoyu, czyli sos sojowy.
Tym ciemnobrązowym sosem w kuchni japońskiej doprawia się суши, smażony ryż, frytki, ramen, miso i wiele kolejnych dań.
U nas keczup, w japonii sos sojowy,
W resturacji sushi najważniejsza jest porcja którą jemy. Ona ma już swój smak. Lubimy ostro? Dodajemy na wierzch wasabi. Lubimy głęboki smak umami? Moczymy spód kęska w sosie sojowym, przyprawiając o dodatkowy walor smakowy.
Imbir, nie tylko samo zdrowie
Młody imbir w plasterkach marynowany w słodzonym occie, czyli gari. Niezbędny dodatek do sushi. Od XVII w. prawdopodobnie.
Przybył do Japonii z Chin i Korei na początku pierwszego tysiąclecia. A potem się upowszechniał. Również przy konsumpcji sushi, gdyż:
1) Imbir resetuje kubki smakowe po tłustych rybach lub mocnym sushi. Jedząc imbir możesz pozbyć się smaku poprzedniego kęska.
2) Imbir redukuje zapach surowej ryby.
3) Imbir sterylizuje bakterie w surowej rybie (znów działanie bakteriobójcze).
4) Imbir pomaga w trawieniu.
Czyli przegryzamy marynowany imbir między kolejnymi kawałkami sushi. I możemy następny doprawić wasabi i sosem sojowym, tak jak lubimy. Żeby znowu gari przegryźć. Najlepsza restauracja sushi zapewni autentyczne doznania smakowe i wykwintne potrawy, które warto spróbować. Суши-ресторан to miejsce, gdzie tradycja spotyka nowoczesność, tworząc niezapomniane kulinarne przeżycia.