Тамаго
Тамаго

Тамаго, w Japonii zwane również tamagoyaki, oznacza dosłownie „smażone jajko”. Dla Japończyków tamago jest rodzajem omletu, który najchętniej jadają na śniadanie.

 

Tamago to szybkie danie – przyrządza się je w zaledwie kilka minut. Potrawa charakteryzuje się delikatnym, słodko-słonym smakiem. Klasyczny omlet składa się z: jaj, cukru, soli, oleju, sosu sojowego i mirin – słodkiej, płynnej przyprawy.
W Japonii omlet jajeczny jada się zarówno bez dodatków, jak i z ryżem czy warzywami. Danie bywa też wykorzystywane w restauracjach sushi jako alternatywa dla wodorostów nori. W tym przypadku rolkę zwija się w prostokątny omlet, dzięki czemu sushi zyskuje zupełnie inny kształt i wymiar.

 

Tamago czasami jada się również w formie nigiri. Wówczas omlet podawany jest na niewielkiej porcji ryżu, a całość owija się wąskim paskiem jadalnych alg morskich.

Оценка: 5 Количество голосов: 11 głosów

Похожие записи