Соус понзу
Соус понзу

Соус понзу to jedna z najważniejszych japońskich przypraw. Cieszy się wszechstronnym zastosowaniem i delikatną, cytrusową nutą. Lekki słodko-słony smak wspaniale podkreśla zarówno mięsne, jak i warzywne dania. Świetnie komponuje się też z rybą.


Japończycy stworzyli unikalny przepis na sos ponzu, inspirując się kuchnią europejskich kupców z XVIII wieku. Sama nazwa ponzu pochodzi zresztą od holenderskiego słowa „pons” oznaczającego napój z dodatkiem cytrusów.

Klasyczny sos ponzu robi się na bazie kilku składników: soku z cytrusów (najczęściej yuzu), octu ryżowego, wodorostów kombu, sosu sojowego i suszonego tuńczyka bonito. Cytrusy dodają ponzu świeżości i unikalnego, rześkiego aromatu. Samodzielnie przygotowany sos można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. W sklepach dostępne są też gotowe wersje płynnej przyprawy.


Sos ponzu dodaje się do dań, takich jak m.in. sashimi i tempura. Może on również świetnie posłużyć jako marynata lub baza do innych sosów.

Оценка: 5 Количество голосов: 11 głosów

Похожие записи